## Bursa’nın Kalbinde Bir Mezar: Takkeci Sinan Efendi’nin Hikayesi
Bursa’nın tarihi Tophane semtinde, görenleri şaşkınlığa uğratan sıra dışı bir manzara yer alıyor: Bir apartmanın altındaki dükkanın içinde, cam bir vitrinin arkasında bir mezar. Yoldan geçenler önce şaşkınlıkla durup, ardından dua ediyor. Bu mezar, 1800’lü yıllarda yaşayan ve mektep kurarak yıllarca öğrenci yetiştiren Takkeci Sinan Efendi’ye ait.
Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhangazi’nin türbelerinin bulunduğu Osmangazi Mahallesi’nde, 4 katlı bir apartmanın altındaki dükkan, tarihin izlerini taşıyor. Dükkanın yanında yer alan cam vitrindeki mezar, Sinan Efendi’nin hikayesini anlatıyor. Efendi, Osmanlı döneminde Tophane’de mektep açmış ve burada yıllarca öğrenciler yetiştirmiş. 1903 yılına kadar faaliyet gösteren mektebin bir kısmı, Tophane Meydanı’nın genişletilmesi için yıkılmış. Kalan kısmı ise 1920 yılında ev yapılmak için satılmış.
1960 yılında ise satın alan kişi, mezarın bulunduğu yere 4 katlı bir bina inşa etmiş. Bina altındaki dükkanın içinde ise cam bir vitrinle korunan mezar, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.
Dükkanın sahibi Ayhan Akarsu, kayınpederinin binayı inşa etmeden önce izin aldığını ve mezarın korunması için özel çaba sarf ettiğini anlatıyor. Akarsu, “Kayınpederim 1960 yılında binayı yaparken, temelleri kazarken kemikler bulmuş. Kemikleri toplamış, belediyeden izin almış ve binanın altına mezarlık yapmasına izin verilmiş. 1970’e kadar eski Bursa denilen Hisar’da birçok evin altında mezarlar vardı. Kayınpederim 1997’de vefat etti. Bize, mezarda yatan kişinin bu bölgede kuran kursu hocası olduğunu ve Takkeci Sinan Dede diye bilindiğini söyledi. Bu bölgede 3-4 tane Kuran kursu dergahı varmış. Osman Gazi ve Orhangazi türbesinin önünü açmak için evleri yıkmak zorunda kalmışlar. Bir tane dergahı kalmış. Sinan Efendi vefat edince, dergah şu anki apartmanın olduğu yere taşınınca, burada defnedilmiş. Kayınpederim araştırılmış ve kayıtlar da varmış. Kemikleri toplanıp mezarlık yapılmış.” diye açıklıyor.
Toprağın hava alması ve rutubet yapmaması için mezardaki cama delik açılmış. Akarsu, “Ben çocukken burada top oynuyorduk. Bir gün bir kadın dua ediyordu. ‘Teyze sen neden burada dua ediyorsun’ dedim, ‘benim rüyama girdi’ dedi. Cama delik açıldı toprak havalansın, rutubet bağlanmasın diye. Ama insanlarımız para atıp dilek tutuyor. O amaçla yapılan bir şey değil, sadece hava alsın diye yapıldı.” diyor.
Bursa’nın tarihi dokusunda, bir apartmanın içindeki mezar, geçmişin izlerini günümüze taşıyor ve bize şehrin tarihine ve geçmişte yaşamış insanlara dair önemli bir mesaj veriyor.