DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Sonuçlar açıklandı sıra tercihlerde… LGS’de 352 Ɵampiyon

Yayınlanma Tarihi :
Sonuçlar açıklandı sıra tercihlerde… LGS’de 352 Ɵampiyon

## LGS Sonuçları Açıklandı: 352 Aday Tam Puanla Şampiyon Oldu!

Haber Resmi

Haber Resmi

2 Haziran’da gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi internet sitesinde yayınlandı. 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin başvurduğu sınava 992 bin 906 aday katılarak %95.61’lik bir katılım oranı sağladı. Sınavda tam puan alan 352 aday ise şampiyonluğa ulaştı.

Haber Resmi

Haber Resmi

## Tercih Dönemi Başladı: 17 Temmuz’a Kadar

Haber Resmi

Haber Resmi

Yayınlanan kılavuz ile birlikte LGS kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci de başladı. Öğrenciler, 28 Haziran ile 17 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yapabilecekler. Tercih süreci, 17 Temmuz günü saat 17:00’de sona erecek.

Haber Resmi

Haber Resmi

## Yerleştirmeler Merkezi ve Yerel Olarak Yapılacak

Haber Resmi

Haber Resmi

LGS yerleştirmeleri, merkezi ve yerel olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilecek. Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye, merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların öğrenci kontenjanı ise 203 bin 638 olarak belirlendi. Öğrencilerin %83.85’i yerel, %16.15’i ise merkezi yerleştirme sınav puanı ile kayıt yaptıracak.

Haber Resmi

## Merkezi Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Merkezi yerleştirmede; merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, merkezi sınav puanına göre tercih sırasına göre yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek. Belirlenen kontenjana ve puan üstünlüğüne göre tercihlere göre yerleştirme yapılacak.

Puan eşitliği durumunda ise sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve yaş küçük olana göre yerleştirme yapılacak.

## Yerel Yerleştirmede İkamet Adresi Öncelikli

Yerel yerleştirme işlemleri ise okulların türüne, kontenjanına ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Puan eşitliği durumunda ise sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

## Tercihlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihlerinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmazsa, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercih yapamayacak.

## Depremzedelere Pozitif Ayrımcılık Uygulaması

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep’in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını bitiren öğrencilere ayrıcalık tanındı. Bu öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamında tercih yapabilecek.

## Bilfen Okullarından 36 Şampiyon Çıktı

Türkiye genelindeki 352 şampiyonun 36’sı Bilfen Okullarından çıktı. Kurumun farklı eğitim merkezlerinden bu başarıyı elde eden şampiyonlar İstanbul Çamlıca kampüsünde buluştu.

## Uzman Görüşü: Avantajlar ve Dezavantajlar

Eğitim uzmanı Salim Ünsal, bu yıl tercih sürecinde iki avantaj ve bir dezavantaj olduğunu belirtiyor:

* Birinci avantaj, bir yüzdeliğe düşen öğrenci sayısındaki azalma.

* İkinci avantaj, adayların aynı netlerle daha iyi yüzdeliğe ulaşabilmesi.

* Dezavantaj ise kontenjanın azalmış olması.

Geçen sene her yüzdeliğe 10 bin 302 aday düşerken, bu yıl 9 bin 929 aday düşüyor. Bu da dilimlerde aday sayısında %3.6’lık bir avantaj olduğunu gösteriyor.

Ünsal, LGS sonuç belgelerine göre adayların elde ettiği yüzdeliğin geçen yıla göre daha iyi olduğunu gözlemlediğini belirtiyor. Kontenjanlarda da küçük bir azalma olduğunu, geçen yıl okul kontenjanlarının 206 bin 414 olduğunu, bu yıl ise 203 bin 638 olarak belirlendiğini söylüyor.

Tüm bu değişkenlerle yerleştirmelerin geçen seneden daha avantajlı olacağını tahmin ediyor. Okulların taban dilimleri gerileyebilir, hatta bazılarının daha rahat girilebilir olması mümkün.

## LGS Yerleştirme Takvimi:

* **28 Haziran:** Merkezi sınav puanlarının ve tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanı.

* **28 Haziran – 16 Temmuz:** Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması.

* **28 Haziran – 17 Temmuz:** Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması.

* **22 Temmuz:** Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edilmesi.

## Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Kayıt Takvimi:

* **29-30 Haziran – 01-02 Temmuz:** 1. Ön Kayıt Dönemi

* **03 Temmuz:** 1. Kesin Kayıt Dönemi (Asil Liste)

* **04 Temmuz:** 1. Yedek Liste Kesin Kayıt Dönemi

* **05-07 Temmuz 2024:** 2. Ön Kayıt Dönemi

* **08 Temmuz:** 2. Kesin/Asil-Yedek Liste Kayıt Dönemi

* **09 – 10 – 11 – 12 Temmuz:** Serbest Kayıt Dönemi

* **22 Temmuz – 5 Ağustos:** Yerleştirmeye Esas Nakil Dönemi

## LGS Şampiyonları Başarı Hikayelerini Anlattı:

* **Bağcılar İBB Akşemsettin Ortaokulu’nun üç öğrencisi Ecrin Kaplan, Mehmet Arif Yıldız ve Ebrar Nalbant, LGS’de tam puan alarak şampiyon olmayı başardı.**

* **Mercan Gürpınar (Bilfen Yenişehir Ortaokulu):** 6. sınıftan beri düzenli olarak çalışıyor, son sene hazırlık temposunu artırmış. Okulundaki öğretmenlerinin verdiği materyallerin çok etkili olduğunu belirtiyor. Sosyal aktivitelere katılmaya devam ettiğini, sadece derslere odaklananların çok yorulduğunu söylüyor.

* **Fatma Deren İlhan (Bilfen Bahçeşehir Ortaokulu):** Hazırlık süreci iniş çıkışlı olsa da, çıkış bulunca iyi hissetmiş. Az ve öz çalıştığını, yorulduğu veya motivasyonu azaldığında ailesinin, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin desteğini aldığını söylüyor.

* **Kerem Mert Varlık (Bilfen Halkalı Ortaokulu):** Hiçbir zaman yılmadan disiplinden uzaklaşmadan çalıştığını, bu gurur verici anın en önemli motivasyon olduğunu belirtiyor. 7 yıldır profesyonel lisanslı yüzücü olan Kerem Mert, Türkiye 5.liği bulunuyor. Antrenmanlarının çok ağır olduğunu ve her gün 21:00’de eve geldiğini söylüyor.

* **Umut Arcan (Bilfen Çamlıca Ortaokulu):** 1.95 boyunda olan Umut, Pamukspor’da basketbol oynuyor. Yoğun ve güzel bir basketbol hayatı olduğunu, bu nedenle çok fazla soru çözemediğini ancak her soruyu anlayarak ilerlediğini söylüyor.

* **Mehmet Ozan Altunay (Bilfen İskenderun Ortaokulu):** Depremi 7. sınıfta yaşadığını, kendini toparlamak için zaman bulduğunu ve daha iyi hazırlandığını söylüyor. Ağabeyinin geçen sene 1 yanlış yaparak Amerikan Robert Lisesi’ne başladığını, kendisinin de o okulu istediğini belirtiyor.

* **Ahmet Emin Yetkin (Bahçeşehir Koleji):** Son anda değiştirdiği “eğlik benzerlik” sorusu olduğunu, cevabını 15 yapmış, 20’ye çevirdiğini söylüyor. “Hata defteri” adını verdiği defterde, denemelerde yaptığı yanlışları kesip yapıştırdığını, böylece zayıf yönlerini görebildiğini ve üzerine gitmesini sağladığını belirtiyor.

* **Elif Zeren Adalı (Bahçeşehir Koleji):** Küçüklüğünden beri uzay mühendisi olmak istediğini, ancak kısa zaman önce dedesinin kanser olduğunu öğrendiklerini, bu durumun kendisini çok sarstığını söylüyor. Dedesi ve onun gibi hastalara umut ışığı olmak, şifa aramak için genetik mühendisi olmak istediğini belirtiyor.

LGS şampiyonları, başarı hikayelerini paylaşarak diğer öğrencilere ilham vermeye devam ediyor.

YORUM YAP

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com