## Gıda Takviyeleri: Tehlikeli Bir Trend mi?
Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye’de gıda takviyelerinin (bitkisel ilaçlar ve vitaminler) popülaritesinin artış gösterdiğini, ancak bu artışın beraberinde ciddi bir tehlikeyi de getirdiğini açıkladı. Saydan, “Vatandaşlar ‘bitkisel’ ibaresi nedeniyle bu ürünleri zararsız sanıyor, oysa içlerinde kimyasal maddeler bulunabiliyor. Üzerlerindeki ‘ilaç değildir’ ibaresi ise son derece yanıltıcı. Bunlar ilaç etken maddesi içeren ürünlerdir.” uyarısında bulundu.
Saydan, Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nca onaylı gıda takviyesi sayısının 12 bine ulaştığını, ancak bu artışla birlikte sahte gıda takviyesi satışının da üç katına çıktığını belirtti. Bu durumun, pandemi süreciyle birlikte gıda takviyelerine olan talebin artmasıyla tetiklendiğini ifade etti. Saydan, “Bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı büyük riskleri barındırıyor. İlaç formundaki gıda takviyeleri yeterince kontrol edilmeden, marketlerde hatta benzinliklerde bile, çarpıcı reklamlarla vatandaşlarımıza sunuluyor.” diye endişelerini dile getirdi.
Saydan, gıda takviyelerinin ilaç gibi ele alınması gerektiğini, ruhsatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi ve sadece eczanelerden satılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. “Bu ürünler, günlük kullanım dozu olan ilaçlardır ve hekim-eczacı gözetiminde kullanılmaları gerekir. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler.” dedi.