DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Ötanazi’ çıktı sular durulmadı

Yayınlanma Tarihi :
‘Ötanazi’ çıktı sular durulmadı

## Hayvanları Koruma Kanunu Değişikliği: Ötanazi Tartışması Devam Ediyor

Haber Resmi

Haber Resmi

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilen “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi”nin “ötanazi” maddesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. AK Parti’nin hazırladığı teklif, üç toplantı ve 42 saat süren görüşmelerin ardından komisyondan geçti. Ancak, kamuoyunda büyük tepki çeken ötanazi maddesinin revize edilmesi bile muhalefet partilerini tatmin etmedi.

Haber Resmi

Haber Resmi

Teklifin 5. maddesinde yer alan ve ötanaziyi içeren hüküm, AK Parti’nin önerisiyle değiştirilerek “Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır” şeklinde düzenlendi.

Muhalefet, bu değişikliğin ötanaziyi gizlemek amacıyla yapıldığını iddia ederek, “ötanazi”nin Veterinerlik Hizmetleri Kanunu yoluyla gerçekleştirildiğini savundu.

Teklifin diğer maddeleri arasında ise;

* Yerel yönetimlerin sahipsiz köpekleri bakımevi dışına terk etmesinin yasaklanması,

* Büyükşehir, il ve 25 binin üzerinde nüfusa sahip belediyelerin sahipsiz hayvanlar için bakımevi kurma zorunluluğu getirilmesi,

* Sokak köpekleri için gerekli kaynakları ayırmayan belediye başkanlarına ve meclis üyelerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi,

* İl hayvanları koruma kurulunun gönüllüleri değerlendirme görevini kaldırması,

* Hayvanını sokağa terk edenlere 60 bin TL, hayvanı terk eden belediyelere ise hayvan başına 50 bin TL idari para cezası verilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Komisyon görüşmelerinde, AK Partili milletvekilleri ötanaziyi savunurken, muhalefet ise “ölürme eyleminin kaldırılmasını” istediklerini belirterek, “yasaklı ırk” olarak nitelendirilen hayvanların sahibi yoksa öldürülmesinin yasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Teklif, belediyelerin 31 Aralık 2028’e kadar bakımevlerini kurma ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme yükümlülüğü getirirken, bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırmalarını zorunlu kılıyor. Büyükşehir belediyelerinde ise bu oran binde 3 olarak belirlendi.

Ötanazi tartışmasının sona erip ermeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

YORUM YAP

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com