## Türkiye’de Sıcak Bir İlkbahar: 2024, Son 53 Yılın En Sıcak İkinci İlkbaharı Oldu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2024 ilkbaharı, son 53 yılın en sıcak ikinci ilkbaharı olarak kayıtlara geçti. Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayan dönemde ortalama sıcaklık, 1991-2020 dönemi ortalamasından 1,8 derece daha yüksek, 14,2 derece olarak ölçüldü.
Özellikle Nisan ayı, son 53 yılın en sıcak Nisan ayı unvanını kazandı. İlkbahar boyunca ortalama maksimum sıcaklıklar, 1991-2020 dönemi ortalamalarından 2,7 derece daha yüksek olurken, minimum sıcaklıklar da 2,2 derece daha yüksek gerçekleşti. 2018 yılı ilkbaharının 15 derece ile en sıcak ilkbahar olduğu göz önüne alındığında, 2024 ilkbaharının da son derece sıcak bir dönem olduğunu söyleyebiliriz.
Bölgesel olarak incelendiğinde ise, Kale/Demre’de ilkbahar sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, ülkenin geri kalanında mevsim normalleri civarında ölçüldü.
Mayıs ayı verilerine göre, Kırklareli, Antakya, Karabük, Boyabat, Kızılcahamam, İspir, Doğubayazıt çevrelerinde ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin altında kalırken, Kuşadası, Aydın, Bodrum, Datça, Marmaris, Seferihisar, Isparta, Fethiye, Alanya, Anamur, Kaş, Senirkent, Eğirdir, Acıpayam, Köyceğiz, Manavgat, Kale-Demre, Gazipaşa, Ceylanpınar çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Yurdun diğer bölgelerinde ise ortalama sıcaklıklar mevsim normalleri civarında seyretti.
Mayıs ayında en düşük sıcaklık eksi 2,9 derece ile Erzurum ve Sarıkamış’ta, en yüksek sıcaklık ise 39,6 derece ile Ceylanpınar’da ölçüldü.
Bu veriler, Türkiye’nin iklim değişikliğinin etkilerini hissetmeye devam ettiğini ve özellikle ilkbahar aylarında sıcaklıkların yükseldiğini gösteriyor.