Yaz mevsimi sıcaklıkları, ülke genelinde etkili olan yağışların ardından tekrar yükselecek. Her yıl temmuz sonu ve ağustos başında yaşanan, Afrika kökenli sıcak hava dalgası ‘eyyam-ı bahur’ bu yıl da kendini hissettirecek.
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında ‘eyyam-ı bahur’ olarak bilinen Afrika kökenli sıcaklık dalgasının Türkiye’yi etkileyeceğini belirtti.
Prof. Dr. Tağıl, okyanus yüzey sıcaklıklarının geçen yıl haziran ayından bu yana rekor seviyelere ulaştığını ve Akdeniz’de de deniz yüzey sıcaklıklarının normalin üzerinde seyrettiğini ifade etti. Kara yüzey sıcaklıklarının da normalin üzerinde olduğunu belirten Tağıl, Türkiye’de Haziran 2023’ten bu yana 12-13 aydır mevsim normallerinin üzerinde kara sıcaklıkları gözlemlediklerini söyledi.
Bu uzun süreli sıcaklık artışı, ülkede birçok hava olayını tetiklemiş durumda. En önemli sonuçlarından biri de kuraklık. Prof. Dr. Tağıl, “Ülkemizde şu an kuraklık alarm seviyesinde. Özellikle yer altı su seviyesinde büyük açıklar oluştu. Bu durum, bitki yaşamı ve tarım için su kıtlığı anlamına geliyor. Ağustos ayı içerisinde tarımsal kuraklığın artacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Okyanus yüzey sıcaklıklarının yüksek olması, atmosfer okyanus salınımlarını etkileyerek jet akımlarının daha dalgalı ve güneyde seyretmesine neden oluyor. Bu durum, Afrika kökenli sıcak hava kütlesinin Doğu Avrupa’yı ve Türkiye’yi etkilemesine yol açıyor. Prof. Dr. Tağıl, “Sadece ülkemizde değil, Yunanistan ve Balkanlar üzerinde de normalin üzerinde sıcaklıklar gözleniyor. Bu sıcaklık artışı, sonbaharda ani soğuma ve sağanak yağışlara neden olabilir” açıklamasında bulundu.
31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak ‘eyyam-ı bahur’, halk arasında ‘çöl sıcakları’ olarak da biliniyor. Prof. Dr. Tağıl, bu dönemin yılın en sıcak ve en nemli dönemi olduğunu belirtti. “Sıcak hava şartlarının etkisi şu anda biraz azalmış olsa da ağustosun ilk yarısında Afrika kökenli sıcak hava dalgası eyyam-ı bahur ile ülkemizde sıcak hava dalgası kendini yeniden hissettirecek” dedi.
Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi’nin Ekstrem Tahmin Endeksi’ne göre, Doğu Akdeniz’de anormal sıcaklıklar ve fırtına tahminleri var. Ülkemiz için ise özellikle İç Anadolu ve Güney Anadolu’da temmuz sonunda anormal yağışlar tahmin edilmekte. Bu yağışlar, sel ve heyelan gibi aşırı hava olaylarına neden olabilir.