
İzmir’de hava kirliliği alarm veriyor! Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, son yıllarda artan orman yangınları ve hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti.
Çevre Durum Raporu’na göre İzmir’de Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı’da yıllık ortalama partikül madde (PM10) değerleri, ulusal sınır değerlerin üzerinde. Özellikle PM2.5’in astım, KOAH, bronşit ve pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği biliniyor.
Son yıllarda Ege Bölgesi’nde orman yangınları artış gösteriyor. İzmir, son 10 yılda çıkan yangın sayısında Muğla ve Antalya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Bu yangınlar, doğal biyokütlenin yanması sonucu atmosfere karbondioksit, karbonmonoksit, hidrokarbonlar ve azot oksitler gibi zararlı maddeler salıyor.
Yücel, orman yangınlarının iklim değişikliği hızını artırdığını ve özellikle 2021’deki Manavgat yangınının Türkiye’nin yıllık sera gazı emisyonunun %1,65’ine tekabül edebilecek kadar ciddi bir etki bıraktığını belirtti.
Orman yangınları kaynaklı hava kirliliği insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Solunum yollarını etkileyen partikül maddeler, özellikle risk grubunda bulunanlar için tehlike oluşturuyor. Bu grupta solunum ve kalp-damar hastalığı olanlar, orta yaşlı ve yaşlı bireyler, çocuklar ve hamile kadınlar yer alıyor.
Yücel, orman yangınlarının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için araştırmaların teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle insan yerleşim alanları ile ormanlık alanların kesiştiği bölgelerde yangına dirençli çözümler üretilmeli, düzenli bakım ve yönetim çalışmaları yapılmalı ve bitki örtüsü kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca, orman sınırlarına çöp bırakılmasının önlenmesi ve atıkların zamanında toplanması konusunda yerel yönetimler ve kamuoyuyla sorumluluk paylaşılması önemlidir.