DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Bunaltıcı sıcaklar yerine yağmura bırakıyor! Ne kadar sürecek? Ağustosta hava nasıl olacak? ‘Eylül sonuna kadar uzayabilir’

Yayınlanma Tarihi :
Bunaltıcı sıcaklar yerine yağmura bırakıyor! Ne kadar sürecek? Ağustosta hava nasıl olacak? ‘Eylül sonuna kadar uzayabilir’

## Türkiye’yi Bekleyen Hava Değişikliği: Sağanak Yağış ve Uzun Sürecek Sıcaklar

Haber Resmi

Haber Resmi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün haritası, Türkiye’nin dört bir yanında hava sıcaklıklarında değişikliklerin yaşanacağını gösteriyor. Bugün ve yarın bazı iller sağanak yağışa hazırlanırken, diğerleri güneşin yakıcı sıcaklığında kavrulacak.

Haber Resmi

Haber Resmi

Peki bu ani yağış neden geliyor ve ne kadar sürecek? Ağustos ve eylül aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor?

Haber Resmi

Haber Resmi

Son haftalarda yaşanan sıcak hava dalgaları ve yüksek nem oranları, adeta bir sauna ortamında yaşıyor gibi hissettirdi. Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Haziran ayının bugüne kadar kaydedilen en sıcak Haziran ayı olduğunu açıkladı. Servisin önemli iklim bilimcilerinden Nicolas Julien, “Yaşananlar, Paris Anlaşması’nda belirlenen kritik sınıra yaklaştığımızı gösteriyor. En korkutucu olan ise küresel sıcaklığın hızla artmaya devam etmesi” dedi.

Temmuz ayında da serinlik bulmak imkansızdı. Yüksek nemle birleşen aşırı sıcaklar, sağlığı tehdit etmeye başladı. Şu anki yağışlar bir nebze olsun rahatlama sağlayabilir, ancak ne kadar süreceği belirsiz.

**İstanbul gibi büyük şehirler, sıcaklıkları adeta bir afet olarak yaşıyor.** İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, “Mayıs ayında Batı ve Orta Avrupa’nın sıcak ve kurak, Kuzey Avrupa’nın ise yağışlı ve fırtınalı olacağını tahmin ediyorduk. Doğu Avrupa ve ülkemizin de uzun süre aşırı sıcaklar ve kuraklıkla mücadele edeceğini düşünüyorduk” dedi. Dr. Özdemir, “Şimdi bu tahminleri fazlasıyla yaşıyoruz. İstanbul gibi metropoller bu durumu en üst düzeyde afet boyutunda hissediyor. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde anormal bir şekilde devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

**Afrika sıcaklıklarını ülkemize getiren Azor Yüksek Basınç Sırtı, sıcaklıkların anormal derecede artmasında etkili oldu.** Dr. Özdemir, “Uzun süre bu basıncın etkisinde kaldık ve bu etki devam ediyor. Sıcaklığın yanı sıra havadaki buhar basıncının yüksek olması, İstanbul gibi büyük şehirlerde bunaltıcı sıcakların yaşanmasına neden oldu. Gece hava sıcaklığının 25 derecenin üzerinde olması ve bağıl nemin %90’lara kadar yükselmesi, tropikal gecelere yol açtı” dedi.

**Bugünden itibaren yağışların başlayacağı tahmin ediliyor.** Dr. Özdemir, “Balkanlar üzerinden gelen alçak basınç ve serin havanın etkisiyle Trakya’dan başlayarak Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz’in yüksek kesimlerinde yer yer yerel olarak yağışlar gök gürültülü sağanak olarak görülebilir” şeklinde konuştu.

**Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) verilerine göre, temmuz ve ağustos ayının başlarında, Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kuzey kesimlerinde aralıklı olarak mevsim normallerinde serin ve yağışlı hava etkili olabilir.**

**İklim değişikliğinin güçlü etkileri, bu yaz da kendini hissettirecek.** Dr. Güven Özdemir, “Bu sıcaklıklar göz önüne alındığında yaz mevsiminin eylül ayını da kapsayacağını, yani bir ay daha uzayacağını söyleyebilirim. İklim değişikliğinin yanı sıra Süper El Nino’nun Avrupa ve ülkemizde hissedilmesinin olumsuz etkileri ortada. Sonbahar mevsiminin sonunda daha soğuk hava koşullarını ön plana çıkaran La Nina etkisi, Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan ülkelerden itibaren hissedilmeye başlama olasılığı önem kazanıyor. Bu döneme kadar da aşırı sıcaklıklar devam edecek” dedi.

İklim değişikliği etkisiyle sıcak hava dalgalarının meydana gelmesi ve sürelerinin uzama olasılığı gün geçtikçe artıyor. Bu da kuraklığı artırıyor. Kuraklığı ve aşırı sıcaklığı en büyük afet olarak algılamalıyız. Özellikle su, hayati önem taşıyor. Gün geçtikçe artan su talebi, su temini üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.

YORUM YAP

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com