Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin, erdemli ve yetkin bireyler yetiştirmeyi hedeflediğini vurguladı. Bu model, hem evrensel bilimsel ve pedagojik prensipleri hem de Türk medeniyetinin özünü oluşturan milli ve manevi değerleri bir araya getiriyor. Tekin, daha dinamik bir eğitim ortamı yaratmayı amaçladıklarını belirterek, yeni müfredatın 2024-2025 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlayacağını açıkladı.
Bakan, öğretmenlerin yeni müfredatın uygulanması konusunda hazırlıklı olmaları için 24-28 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek yüz yüze mesleki çalışma programına katılmaları gerektiğini vurguladı. Tekin, bu programın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temelini oluşturan öğretim programlarını ele alacağını ve öğretmenlere yeni müfredatın kapsamını ve amacını tam olarak kavratmayı amaçladığını söyledi.
Tekin, yeni müfredatın hazırlanmasında kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Bu çalışma, 10 yıl öncesine dayanan ve uzmanlar, öğretmenler ve diğer eğitim paydaşlarının katılımını içeren bir süreci kapsıyor. Tekin, müfredatın hazırlanmasında binlerce öğretmen ve akademisyenin görüşlerinin alındığını, yüzlerce toplantı yapıldığını ve kapsamlı bir veri analizine dayandığını belirtti.
Tekin, öğretmenlerin yeni müfredatın felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini, alanlarına özgü öğretim programları üzerinde çalışmaları ve yeni eğitim öğretim yılına hazırlık yapmalarını istedi. Ayrıca, yeni müfredatın uygulanması konusunda her ilde yeterli sayıda formatör öğretmen yetiştirildiğini ve Eylül döneminde 1, 5 ve 9. sınıf öğretmenlerinin tamamının yeni müfredat hakkında yüz yüze eğitim alacağını söyledi.
Tekin, öğretmenlerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulayıcısı olduğunu vurgulayarak, yeni müfredata ön yargılardan uzak bir şekilde, samimiyetle yaklaşmalarını ve programı itinayla uygulamalarını istedi. Ayrıca, son dönemde öğretmenlere yönelik şiddet olaylarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve bu konuda önlemler alınması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Tekin, şiddetin önlenmesinin en etkili yolunun, yetişen neslin temel insani değerler ve milli kültürle donatılarak, şiddete giden saiklerin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.