Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Güven veren ve erişilebilir adalet” hedefiyle dijital dönüşümü önceliklendirdiklerini vurgulayarak, Ulusal Yargı Ağı Sistemi (UYAP) için büyük önem taşıdığını dile getirdi. Bakan Tunç, UYAP’ın dünyaya örnek bir proje olduğunu ve yerli ve milli imkanlarla sürekli geliştirildiğini belirtti.
2000 yılından beri faaliyet gösteren UYAP, bugün 2,1 milyon aboneye ve 54 kurumla 175 entegrasyona ulaştı. E-Devlet üzerinden 28 farklı alanda hizmet sunan UYAP, vatandaşlar, avukatlar, arabulucular ve diğer ilgili kişiler için portallar ve mobil uygulamalar aracılığıyla erişilebilir bir platform haline geldi.
Bakan Tunç, UYAP’ta yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesiyle yargı süreçlerinin hızlandırıldığını ve adalete erişimin kolaylaştırıldığını ifade etti. “Vatandaş”, “Avukat”, “Arabulucu”, “Uzlaştırmacı”, “Bilirkişi”, “Kurum” ve “e-Satış” portalları aktif olarak kullanılıyor. Özellikle alternatif çözüm yolları olan uzlaştırma ve arabuluculuk portallarında 378 bin ve 329 bin kullanıcı sayısına ulaşılmış durumda. E-Satış portalının kullanıcı sayısı ise 22 milyonu aştı.
Türkiye Adalet Akademisi’nin Uzaktan Eğitim Portalı da UYAP ortamına entegre edilerek Akademi Portalı olarak hizmete sunuldu. 3 milyon 610 bin kullanıcıya 64 mesleki ve kişisel eğitim sunan bu portal, vatandaşlar ve yargı mensuplarının eğitim ihtiyaçlarını karşılıyor.
Avukatların adli işlemleri kolayca takip etmeleri ve zaman kaybını önlemek amacıyla geliştirilen CELSE Mobil Uygulaması ise 71 bin 137 avukat tarafından aktif olarak kullanılıyor.
Vatandaş Portalı, hizmete açıldığından beri 19 milyon 884 bin vatandaş tarafından kullanıldı. Bu portal, bu yılın başından itibaren 7 milyon 717 bin 392 vatandaş tarafından tercih edildi. E-Adalet Vatandaş Mobil Uygulaması ise vatandaşların dava dosyalarını takip etmelerini sağlıyor.
UYAP Mevzuat mobil uygulaması sayesinde hakim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanları mevzuat ve yüksek yargı kararlarına kolayca ulaşabiliyor. Bu uygulama, ücretsiz olarak kullanılabiliyor ve 67 bin 769 kez indirildi.
Adalet Bakanlığı’nın dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda UYAP, yargı sisteminin daha verimli, şeffaf ve erişilebilir bir hale gelmesine katkı sağlıyor.